Úno
3

Jsou protesty proti ACTA módní záležitostí? Máme být proti?

By majlan  //  Mix  //  Komentářů: 8

Tak zítra se má v Brně protestovat proti ACTA. Původně jsem chtěl určitě jít, ale to bylo ve fázi „jupí, protestuje se proti něčemu“. Pak přišla fáze „proti čemu se vlastně protestuje?“. Současně s ní probíhala i fáze „zjistím, co si o tom myslím ostatní“. Fáze informování ukázala, že jde o text, který se dá vyložit milionem způsobů. Asi nejzávažnější věcí je pro mne sledování ze strany ISP. Ostatní věci si lze vyložit zcela černobíle, může být zle, ale může být i dobře. Toto mne tedy nasměrovalo na názor „ACTA by se neměla brát na lehkou váhu a v současné podobě není příliš přijatelná“. S takovým názorem se dá protestovat.

Jenže pak jsem začal zjišťovat názory ostatních lidí, těch lidí, se kterými bych měl protestovat a tedy vyjadřovat podobný názor. (nejen) Facebook zaplavila vlna paniky, hysterie a totálně-anti-ACTA postojů. Problém je v tom, že většina lidí si smlouvu ani nepřečetla (resp. nějaké její vysvětlení, které je ale odproštěno od zbytečných emocí!) a nadává a chce protestovat jenom z důvodu, že to dělají všichni okolo a že už by si nemohli stahovat hry z internetu. Nejde o cíl, hlavně že se protestuje! Ideálně v masce Anonymous, protože Anonymous jsou cool, všichni jsme Anonymous, bojte se nás!

Došlo to až tak daleko, že ten, kdo nejde protestovat, je označován za debila a člověka, který se dobrovolně vzdává své osobní svobody. Jdeme demonstrovat za svobodu, ale upíráme ostatním právo na svobodný názor! S takovými lidmi bych měl jít protestovat? Přechází mě chuť a pořád nevím, jestli se zítra vydat do ulic. Ve hře je varianta podpořit protest svou účastí, ale nikoliv aktivní.

Je také třeba si uvědomit, že ACTA ještě nevstoupila v platnost, musí nejprve projít orgány vykonávajícími zákonodárnou moc u nás tedy sněmovnou a Senátem. Je fakt, že i když smlouva nebude schválena V ČR, může se tomu tak stát ve všech jiných státech. Doma tedy budeme v relativním bezpečí, nicméně v zahraničí mohou nastat problémy. To ale samozřejmě závisí na výsledné podobě smlouvy. Za sebe tedy říkám ACTA NE v této podobě. V případě, že politikové celého světa budou opačného názoru, pak bude opravdu pádný důvod k protestům a panice. Samozřejmě není špatné vyjádřit nesouhlas i teď, ale jak už jsem napsal, všeobecná hysterie a atmosféra mne od protestů spíše odrazuje.

Zajímavé a snad i objektivní články:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/23165-50-stran-pravnictiny-lidsky-rozebirame-smlouvu-acta
http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-54567160-proc-je-dohoda-acta-dulezita-a-spatna
http://www.vojtechvondra.cz/postrehy/acta-fakta-argumentar
http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-54590720-dohoda-proti-padelkum-acta-ceske-zakony-jsou-jeste-tvrdsi

Zkuste si na to každý udělat svůj vlastní názor a nebojte se jej zde vyjádřit.

EDIT: Ještě doplním téma, které se nás týká mnohem více a už delší dobu. Víte jakou částku inkasuje OSA z každého prodaného !prázdného! CD či DVD? Více informací zde: http://www.facebook.com/proti.poplatkum.z.datovych.medii

8 komentářů k “Jsou protesty proti ACTA módní záležitostí? Máme být proti?”

  • Zajimavy nazor s kterym se i relativne ztotoznuju polovina lidi co tam bude protestovat jde jen proto ze je cool met fawksovu masku… nicmene neni to jen o stahovani her ale o zalobe uloz.to a spousty jinych akci mimo ACTAu s kteryma se roztrhl pytel od SOPA takze myslim ze ukazat nejaky odpor je v poradku a nemusis tam jit jen kvuli ACTE :].

    Jinak k dosicim anonymous… to ze vyradi nejakou sajtu na par hodin je dobre tak leda pro media jinak je to uplne k hovnu a jestli se ted zacinaj lidi pripojovat k jejich botnetu tak jeto trhly..

    VA:F [1.9.20_1166]
    +0 / -0
    • Anonymous teďka frčí a proto každý musí být Anonymous, protože to je přece super…Nerad to slovo používám, ale to nošení masek je jednoduše trapné.

      VN:F [1.9.20_1166]
      +0 / -0
  • Pekny clanek. Jen dodam, ze panika kvuli ACTA je naprosto zbytecna. Zakony, ktere chrani autorska prava v Cesku jsou prisneji nastavena, nez dohoda ACTA. Demonstranti protestuji jen kvuli odstavenym serverum jako Megaupload. Jedine, ceho se lze bat je nejednoznacnost dohody a to, jakym zpusobem dohoda vznikla. Vznikla v podstate v tajnosti. Jinak za me taky ACTA ne, ale myslim, ze se neni ceho bat. Piratske servery budou vzdy fungovat. Prikladem je novy meegaupload. Milane, prosim clanek o reforme. To bych si taky rad precetl.

    VA:F [1.9.20_1166]
    +0 / -0
    • Díky, doplnil jsi ještě několik myšlenek, které jsem v článku nezvládl vyjádřit. :-)

      Jakou reformu myslíš?

      VN:F [1.9.20_1166]
      +0 / -0
  • Souhlasim s tim, ze vetsina lidi si ACTA ani neprecetla. Ja jsem tak udelal a zadnou hrozbu ve smlouve samotne nevidim. Navic nejde ani o zakon, jde o abstraktni predpis pravidel, na ktery bude kazda zeme vytvaret vlastni zakony. Coz uz muze mimochodem dnes uplne stejne. Takze v samotne ACTA zadnou hrozbu nevidim, kdyz uz tak v lokalni politice, kde by mohlo dojit k nepochopeni ACTA.

    Ale jinak si myslim, ze protestum proti ACTA vyuzivaji Anonymous jako mocenska skupina, ktera se snazi zviditelnit. Navic souhlasim s posilovanim prav vlastniku autorskych prav – napriklad jednou budu vyvojar softwaru, tak taky nebudu chtit, aby moje dilo nekdo kradl a sdilel a jeste z toho vydelaval, kdyz bude okradat me.

    VA:F [1.9.20_1166]
    +0 / -0
    • Nevím, jestli se Anonymous dají označit jako mocenská skupina, ono i to slovo „skupina“ už se sotva dá použít..

      VN:F [1.9.20_1166]
      +0 / -0
  • Jinak jsem na protestu podívat byl a vypadalo to zhruba tak, jak jsem si to představoval (pominu-li počet lidí, který byl oproti FB čtvrtinový). Zazněly různé projevy organizátorů, které nakonec i měly hlavu a patu a s některými částmi se dalo souhlasit. Nicméně slovo pak mohl dostat každý a někteří doufám litují toho, že této možnosti využili, protože některé věty, které tam zazněly, byly příšerné. Když si tam stoupl člověk, který prohlásil „já jsem tu dohodu nečetl, ale to nevadí“, tak to přesně zdokumentovalo situaci podle mně aspoň poloviny lidí, co tam byla. Většina lidí si přečetla jeden článek, který zcela jednostranně napsal cenzura, konec svobody, ničení všeho a to jim stačilo k tomu, aby mohli jít protestovat. Když to přeženu, tak se dá obdobným způsobem vybudovat hysterie snad ke všemu. Já bych to popsal tak, že lidi sice dělají věc správnou (demonstrují), ale nedělají ji správně (demonstrují za „nesmysly“).

    VN:F [1.9.20_1166]
    +0 / -0
  • Taky by mě zajímalo kolik z protestujících ví, které politické strany měli ve volebním programu roku 2010 výslovný nesouhlas s dohodou ACTA a jestli tyto strany volili. Přeci jenom je slušnost napřed využít obecných demokratických mechanismů před přistoupením k nátlakovým akcím typu demonstrace, či napadení webů. Taky mě vadilo, že těchto prostestů využila k prosazení svých zájmů strana, která právě ve volbách (kde hlasuje víc lidí než dva nebo tři tisíce nespokojených) utrpěla docela jasnou porážku (nedostala se ani do sněmovny). Z historického hlediska nejsou momenty, kdy se menšina prohlásí za většinu a jde si to vyřidít do ulic zrovna dobrými výhlídkami. ACTA je smlouvou pitomou, ale to je potřeba říkat pořád a ne až je oheň na střeše. Na druhou stranu, pokud mě něco na jednání vlády děsí, tak především způsob, jakým byla ACTA „přijata“. Pěkně potaji, bez vědomí občanů. Tak se to dělá snad jen v totalitě.

    VA:F [1.9.20_1166]
    +0 / -0

Vyjádři svůj názor



Zajímá vás cokoliv o mobilních aplikacích? Uvažujete o spolupráci? Kontaktujte mne na seitler@reinto.cz

O mně

Jmenuji se Milan Seitler a jsem spoluzakladatelem společnosti Reinto s.r.o., ve které se věnujeme mobilním i webovým aplikacím a marketingu.

Zabývám se celým procesem tvorby mobilních a webových aplikací. Nejvíce se věnuji návrhu aplikace a UX/UI designu. Kladu velký důraz na jednoduchost a srozumitelnost uživatelského rozhraní.

Zajímám se o online i offline podnikání, fascinují mě úspěšní lidé, kteří se nebojí tvrdé práce. Mou hlavní motivací je konkurence, která mě vždy nutí jít do všeho naplno, protože nerad prohrávám.

Mám rád hudbu, knížky, sport a cestování.

milan@seitler.cz

Odkazy

Inzerujte zde!

Kupte si odkaz! PR 3, SR 2

Inzerujte zde!

Kupte si odkaz! PR 3, SR 2

Inzerujte zde!

Kupte si odkaz! PR 3, SR 2

Partner links